Orhan Veli Şiir İncelemesi

Gün Olur Şiir İncelemesi

“Gün Olur” şiiri Orhan Veli Kanık’ın ünlü şiirlerinden biridir. Orhan Veli bu şiirde özgürlük temasını ve yaşama sevincini ele almıştır. Bu şiirde Orhan Veli insanın kalabalıktan uzaklaşıp özgürleşme isteğini açıklamıştır. Şiirde dünyanın güzelliklerinden bahsederek de yaşama sevincini dile getirmiştir.

Orhan Veli’nin bu şiirinde şiir kişisi şairin kendisidir. Şiirin çoğunluğunda başka bir insana doğru bir sesleniş olmamasına rağmen şiirde dediği “Dünyalar vardır, düşünemezsiniz;” (Bütün Şiirleri 113) bölümünde okuyuculara seslenmektedir. Şiirde şair ele aldığı özgürlük konusunu bahsettiği hava, deniz ve kuş gibi özgürlük ifade eden kavramlarla, yaşama sevinci konusunu da çiçeklerden bahsederek desteklemiş ve konusunu geliştirmiş. Bu tür kavramlarla konusunun özgürlük ve yaşama sevincini esas aldığını okuyuculara açıklamıştır.“Gün olur, alır başımı giderim,” (Bütün Şiirleri 113) derken de özgür olduğunu ve istediği yere gitme imkanının olduğunu belli etmektedir. Ayrıca şair bulunduğu yerden ayrılıp özgürleşme isteğini de belli etmiştir. Şair şiirde ada ve denizden gibi yerlerden bahsettiği için deniz kenarında bir yerde bulunduğunu açıklamıştır. Ayrıca gidişinin de deniz yoluyla olcağından bahsetmiştir. Şiirin genellikle pozitif bir havası var. Şair genellikle doğadan, denizden ve kuş gibi hayvanlardan bahsettiği için bu pozitif hava bütün şiir boyunca devam ediyor. Şiirin sonunda dediği “Gün olur, başıma kadar mavi; gün olur, başıma kadar güneş;gün olur deli gibi…” (Bütün Şiirleri 113) bölümünde de doğadan bahsetmiş ve yaşama sevincini bir kez daha dile getirmiştir. Ayrıca sonda dediği “deli gibi” bölümünde de şair biraz kendisini anlatmıştır. Şiirde martılar telaşlı olarak bahsedilmiştir ve bu sayede onlara bir insan özelliği verilmiştir.Çiçeklerin açışını ve dumanın topraktan çıkışını gürültülü olarak bize anlatmıştır.

Şiirin başlığı olan “Gün Olur” bu şiirde çokça kullanılan bir söz öbeğidir. Bu şiirde şair bir gün olacakları anlatmaktadır ve bunu da başlığı “Gün Olur” koyarak şiirle ilişkili bir başlık koymuştur. Şiirde okuyucuya doğayı ve biraz da umudu açıklamak istemiştir şair. Şiirde şair kendisi bir dünya hayal etmiştir ve bunu açıklamıştır. Çiçekleri, topraktan çıkan dumanı ve martıları anlatmaktadır. Şiirde sürekli kullandığı “Gün olur” söz öbeğiyle de insana umudu göstermeye çalışmıştır. Şair şiirde yalın bir dil kullanmıştır. Çok fazla üstüne düşünme gerektirmeyen bir şekilde şiiri anlatmıştır.

Şiirde genel olarak anlatılan özgürlük ve yaşama sevinci konuları şairin bahsettiği bütün o doğayla ilgili varlıklarda anlatılmaya çalışılmış ve bu okuyucuya düzgün bir şekilde iletilmiştir. Ayrıca ek olarak da umut duygusu arada başlıkta da kullanılan “Gün Olur” söz öbeğiyle okuyucuya belirtilmeye çalışılmıştır. Orhan Veli bu şiirinde bunların hepsini çok güzel bir şekilde göstermeyi başarmış ve çok güzel bir şiir ortaya çıkarmıştır.

 

 

Kaynakça:

Kanık, Orhan V. Bütün siirleri. İstanbul: Adam, 2001. Print.